Το άρθρο 19 αναφέρεται στις απαιτήσεις σχετικά με θέματα απόσυρσης και ανάκλησης προϊόντων από την αγορά:
|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | |
![]() | ||||||
Κοινοτικός κανονισμός 178/2002
|
[Για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων και ποτών]
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια όλες οι χώρες – μέλη της, έχουν θέσει τα τελευταία χρόνια σαν έναν από τους κεντρικούς τους στόχους τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Νέες νομοθεσίες και νέοι κανονισμοί έχουν ήδη εισαχθεί και συνεχίζουν να εισάγονται με σημαντικότερο το νέο κανονισμό για τα τρόφιμα (178/2002). Η Ε.Ε. θεσμοθέτησε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Association), η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό και την τήρηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μια σημαντική καινοτομία του Ευρωπαϊκού κανονισμού 178/2002 είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτική, από 1/1/2005, ύπαρξη και λειτουργία συστημάτων ιχνηλασιμότητας σε κάθε επιχείρηση που ασχολείται με την παραγωγή, εισαγωγή από τρίτες χώρες, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά και διάθεση των τροφίμων και των συναφών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 18 του κανονισμού 178/2002 αναφέρει τα εξής:
Πέραν του 178/2002, βρίσκονται ήδη σε ισχύ και αρκετές ακόμα οδηγίες και κανονισμοί σχετικοί με τα καταναλωτικά προϊόντα. Μερικοί από αυτούς είναι η οδηγία 93/43/ΕΟΚ για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, ο κανονισμός 1760/2000/ΕΚ για την υποχρεωτική σήμανση και αναγνώριση του βοείου κρέατος, ο κανονισμός 1830/2003/Εκ για την Ιχνηλασιμότητα και επισήμανση Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών (G.M.O.), η οδηγία 92/59/ΕΟΚ για την υποχρεωτικά αναγραφή αριθμού παρτίδας (Lot No) στα προϊόντα κ.λ.π. |
| |||||||||||